Primul Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare în Republica Moldova, deschis la Chișinău

Copiii din Moldova, inclusiv refugiații din Ucraina, au acces mai bun la imunizare. În premieră, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a înființat un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al IMSP Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Pe lângă asigurarea vaccinării copiilor din toată țara, inclusiv celor care au ratat anumite doze de vaccin și refugiaților din Ucraina, misiunea acestei intervenții este de a informa părinții despre importanța vaccinării și îmbunătăți capacitățile lucrătorilor medicali de a reduce rata morbidității și mortalității cauzate de bolile, care pot fi prevenite prin vaccinare.

De asemenea, echipa centrului va fi responsabilă de identificarea și gestionarea decalajelor în imunizarea copiilor, organizarea unui șir de seminare la nivel național pentru a aborda provocările în domeniu, dar și de elaborarea programelor de cercetare științifică cu implicarea instituțiilor medicale de profil din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 mii de lei, mijloace financiare alocate din bugetul IMSP Institutul Mamei și Copilului și al UNICEF.