De ce doar un sportiv din Moldova a participat la Campionatul Mondial de atletism, chiar dacă au fost calificați patru?

În ziua de 27 august 2024, reprezentantul Republicii Moldova la Campionatul mondial de atletism pentru tineret U20, Alexandr Mazur, a reușit performanța de a stabili două recorduri naționale la proba aruncarea greutății. Campionatul se desfășoară în or. Lima, capitala statului sud-american Peru.

În seara aceleiași zile, chiar din prima încercare, Alexandr a aruncat obiectul la 20,23m. Doar 5 cm i-au lipsit pentru a obține medalia de bronz. În schimb, acest rezultat reprezintă un nou record național la proba sa.

În același timp, la acest Campionat au fost calificați patru atleți din R. Moldova, însă la Campionat a ajuns doar Alexandr.

Contactat telefonic, președintele Federației de Atletism din Moldova, Anatol Balan, ne-a comunicat că Federația este la moment într-o situație financiară dificilă, iar cine a mers în Peru au selectat reieșind din șansele reale ale sportivilor de a aduce rezultate, dat fiind faptul că această deplasare a costat aproximativ 3000 de dolari pentru o persoana.

La fel, am contactat-o și pe Zalina Marghieva, atleta care a participat, pe 4 august, la proba de aruncare a ciocanului în cadrul Jocurilor Olimpice (JO) de la Paris. Din păcate, atleta, nu a reușit să înregistreze un rezultat suficient pentru calificarea în finală, însă, aceasta a stabilit un record absolut pentru sportul din Republica Moldova, devenind sportiva care participă la cinci ediții consecutive ale JO.

Aceasta ne-a spus că aceasta este practica Federației și că mereu la campionate au mers doar o persoană sau maxim două, chiar dacă se califică mai mulți atleți, iar Federația le motivează că bani nu sunt.

Amintim că recent, într-o postare recentă pe Facebook, Zalina Marghieva, a făcut declarații cutremurătoare despre tratamentul primit din partea Federației de Atletism din Moldova.

Marghieva a dezvăluit cum a fost ignorată și marginalizată în ciuda performanțelor sale remarcabile. „De 24 de ani practic acest gen de sport la cel mai înalt nivel și am realizat performanțe unice,” a scris Marghieva. „În ciuda eforturilor mele, am fost tratată cu dispreț și ignorată de cei care ar fi trebuit să mă susțină.”

Sportiva a subliniat că, deși a reușit să stabilească un nou record național și să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris, Federația nu a recunoscut aceste realizări. „Am fost ignorată și neglijată. Federația nu a oferit niciun fel de felicitare pentru succesul meu.”

Marghieva a lansat un apel către alți sportivi să împărtășească experiențele lor și să se alăture luptei pentru schimbare. „Este timpul să vorbim despre cum am fost și suntem tratați. Iubesc prea tare atletismul și nu pot să continui să văd cum se distruge acest sport.”