FOTO: Sandu Grecu, 30 de ani de pasiune și performanță în presa sportivă

În octombrie se împlinesc 30 de ani de la debutul în presa sportivă a cunoscutului jurnalist, Sandu Grecu. Anume în octombrie 1994, în ziarul Fotbal Hebdo a apărut primul articol semnat de Sandu Grecu, o cronică a meciului FC Agro – Nistru Otaci din cadrul Diviziei Naționale.

Alexandru Grecu sau Sandu Grecu, cum este mai mult cunoscut în mediul sportiv moldovenesc, s-a născut în satul Risipeni, raionul Fălești, pe 21 ianuarie 1977, într-o familie de intelectuali. Mama – profesoară de limba franceză, iar tata – zootehnician. De mic a îndrăgit sportul și fotbalul în special. Nu rata nicio competiție sportivă la TV, iar primul ziar la care s-a abonat a fost ”Sovetskii Sport”. În copilărie făcea notițe despre sportivi și echipele de fotbal. A adunat zeci de caiete pline cu informații și decupări din ziare de sport.

”De mic am visat să joc fotbal. Eram mare fan al lui Diego Maradona, pe care l-am îndrăgit încă de la Campionatul Mondial din 1986. Visam să fiu ca el. Duminicile mă trezeam la ora 6 dimineața și eram nerăbdător să ajung la stadion, unde îmi petreceam timpul toată ziua. Am avut o copilărie fericită și extraordinar de frumoasă. Nu aveam internet și telefoane mobile, dar mereu am avut o minge de fotbal de care nu m-am despărțit niciodată…”, își amintește cronicarul.

În 1994 devine student la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova. Încă din primele zile de studenție este angajat în calitate de reporter la ziarul ”Fotbal Hebdo”.

”3 septembrie este o zi bună pentru mine. În 1994 am mers prima dată la Casa Presei, la redacția ziarului ”Fotbal Hebdo” pentru a ridica premiul, o minge cu autografele jucătorilor din Generațua de Aur a României, după ce am câștigat concursul Pronostic World Cup 94. Aflând că sunt student la jurnalistică, Arcadie Zaporojanu, redactorul șef de la Fotbal Hebdo mi-a propus să încerc o colaborare. Așa am rămas să colaborăm cu Arcadie mulți ani înainte. Personal, îl consider pe Arcadie Zaporojanu părintele meu profesional și țin să-i mulțumesc din suflet pentru tot ce a făcut pentru mine de-a lungul timpului”, spune Sandu.

În paralel cu munca la ziarul Fotbal Hebdo, Sandu Grecu activează ca realizator și prezentator al știrilor din sport la primul post de radio independent din Moldova, Unda Liberă.

Ulterior, în cei 5 ani de facultate, a mai activat la ziarele ”Sist Sport”, ”Capitala” și ”Timpul”. Articolele sale au mai apărut în ziarele ”Moldavskie Vedomosti”, ”Săptămâna”, ”Express Săptămânal” sau ”Sport Clip”. A fost coautor al mai multor programe de meci, atât la națională, cât și la echipele de club, a editat revista Dansul Sportiv pentru campioana mondială Codreanca. O perioadă a fost prezentator al știrilor din sport la radio Europa Plus, apoi a moderat 2 emisiuni la radio Antena C.

În 1998, când era în ultimul an de facultate, a trecut cu succes preselecția pentru noul post de televiziune, care avea să revoluționeze piața media de la Chișinău, Pro TV. Acolo a fost reporter și prezentator al știrilor din sport până în anul 2002. În paralel, modera un talk-show săptămânal la radio Pro FM.

”De fapt, eu m-am dus la concurs la Radio Pro FM, dar Cătălin Giosan mi-a spus că voi activa la TV. Nu-mi plăcea televiziunea și în prima fază am refuzat. Peste câteva săptămâni, însă, am fost convins de colegi să revin și așa a început cea mai romantică perioadă din viața mea profesională – aventura de la Pro TV.”

În 2002 a fost invitat să realizeze un talk-show sportiv la televiziunea NIT. Proiectul ”La Vestiare” nu a durat decât un an. Tot în acel an, în paralel cu emisiunea de la NIT, a fost redator-șef la ziarul ”Sport Plus”. În acea perioada ziarul editat de CNO a înregistrat vânzări record de circa 3 mii de exemplare per număr. Dar politica editorială cerută de conducerea CNO nu a coincis cu viziunile cronicarului, divergențe care continuă până în prezent.

”La NIT am ajuns fiind convins de un prieten să facem o emisiune de fotbal. Eram obosit după 3 ani de știri zilnice la Pro TV și am acceptat oferta, mai ales că aveam și o companie care era gata să finanțeze proiectul. A fost o decizie corectă, pentru că astfel am mai învățat un lucru din televiziune: cum se face o emisiune.”

În toamna anului 2002 merge în Portugalia, unde realizează documentarul ”Viva, Sporting”. Este primul documentar din cele peste 50 realizate în timp. În acea perioadă Sporting Lisabona era antrenată cu mare succes de antrenorul român Ladislaw Boloni. Iar Sandu a avut ocazia să fie în tribune la meciul de debut al lui Cristiano Ronaldo în fotbalul mare.

”Am avut noroc. Boloni îmi spunea atunci că Ronaldo, care avea doar 17 ani, va ajunge al doilea cel mai bun jucător din lume, după Quaresma… Nu știu dacă mai ajungea atât de mare dacă ar fi semnat cu Dinamo Kiev, care la propunerea lui Arcadie Zaporojanu a oferit atunci 800 de mii pentru Ronaldo. Sporting însă a cerut 2 milioane și astfel Ronaldo a rămas la Lisabona. Peste un an avea să plece la Man United pentru 25 de milioane. Așa e fotbalul”, își amintește Sandu.

În 2003 Sandu Grecu a acceptat invitația președintelui de atunci al Teleradio Moldova, Ion Gonța, de a prelua postul de șef al secției Sport la TVM. La televiziunea națională a debutat în calitate de comentator al meciurilor de fotbal. A comentat meciurile naționalei, o finală de cupă și partide din Champions League. În paralel era editor și prezentator al știrilor din sport și coautor, alături de Leonid Istrati, al emisiunii Fotbal Non Stop.

În 2003 a făcut parte din echipa națională de fotbal a jurnaliștilor sportivi, care a câștigat Jocurile Olimpice pentru mass-media de la Cannes, Franța.

Tot în 2003 colaborează cu ziarul ”Timpul”, unde face pagina de sport.

Și tot în acel an încearcă o nouă provocare în calitate de ofițer de presă la nou promovata FC Dacia, unde a fost invitat de Iurie Ozerov, directorul echipei din acea perioadă. A fost parte a echipei în perioada când Dacia a debutat în cupele europene, reușind să ajungă până în finala Cupei Intertoto, unde a cedat în fața germanilor de la Schalke 04.

După o experiență de 5 luni în calitate de PR Manager la compania ”Le Bringe Corporation Limited”, în 2004, împreună cu fondatorul ziarului ”Fotbal Hebdo” Arcadie Zaporojanu pun temelia unei noi emisiuni cu aceeasi denumire, care este lansată în ianuarie 2005 la Moldova 1. Timp de 3 ani Sandu Grecu a fost la această emisiune și reporter, și cameraman, și producător, și moderator. A fost un proiect de autor, cu mare priză la telespectatori și cu audiențe record.

”A fost ceva deosebit, primul talk-sow adevărat de fotbal din Republica Moldova, cu 4 invitați permanenți, cu telefoane în direct și cu reportaje exclusive din afara țării. Aveam mai multă publicitate decât puteam să dăm în cele 5 minute permise și audiențe record pentru un produs Tv de sport. Doar meciurile de Champions League aveau audiență mai mare.”

Dar în 2007, cronicarul decide să abandoneze presa pentru o nouă provocare la un nou club de fotbal. De această dată acceptă invitația lui Petru Efros de a prelua postul de director sportiv la nou fondatul club, FC Beșiktaș Chișinău. Împreună reușesc promovarea în elita fotbalului moldovenesc cu 6 etape înainte de finalul campionatului. Dar problemele financiare ale patronului au dus la dispariția echipei și Sandu Grecu revine în mass media un an mai târziu.

În 2009, pornește blogul sandugrecu.blogspot.com și acceptă invitația lui Dumitru Țîra de a crea o nouă echipă de jurnaliști la viitorul post de televiziune, Publika TV. Sandu a reușit să formeze cel mai mare Departament de sport de la un post TV din Moldova, adunând 16 oameni, majoritatea jurnaliști începători, pe care i-a instruit prin treninguri timp de câteva luni, astfel încât, într-un timp record au ajuns să facă buletine de știri de 10-15 minute la fiecare oră, de la 7 dimineața până la 10 seara, în 2 limbi: română și rusă. Tot în acea perioadă lansează și emisiunea de autor ”Arena”, pe care a realizat-o ca producător și moderator până în anul 2013.

Tot la Publika realizează primele transmisiuni ale meciurilor de fotbal contând pentru cupele europene sau finale de Cupă și Supercupă, producție locală, cu până la 12 camere video. A mai moderat ediții speciale de la stadion, devenind primul jurnalist moldovean care a realizat o emisiune, în direct, din Tiraspol.

A plecat de la Publika după ce postul TV și-a schimbat proprietarul.

În luna mai 2013 este numit manager general la nou promovata Veris, alături de care joacă o finală de Cupă și ajunge în competițiile europene.

Dar în 2014 acceptă încă o provocare nouă, una politică de această dată, mergând în Parlament în calitate de consilier. În acea perioadă a realizat împreună cu Marin Mitran o emisiune de fotbal la postul de televiziune Noroc TV.

După 4 ani, în 2017, revine în fotbalul mare ca manager general la CSF Speranța Nisporeni. Un an mai târziu revine în televiziune, la TV8, în calitate de producător și moderator al emisiunii Sport8, realizată în parteneriat cu Veaceslav Pâslari și compania GeoSport.

În 2019, noul președinte al FMF, Leonid Oleinicenco îl invită la Federație, unde crează un nou Departament, cel de Comunicare și unde Sandu Grecu activează până în prezent în calitate de conducător. În acești ani a reușit să implementeze cu succes noua strategie de dezvoltare a fotbalului moldovenesc, schimbând radical expunerea fenomenului fotbalistic de către Federație, prin content modern, care poate fi găsit atât pe noul sait al FMF, cât și pe celelalte canale media ale Federației și care a sporit interesul moldovenilor pentru fotbalul intern. A creat emisiunea ”La Firul Ierbii”, a produs filme documentare, a obținut licență TV pentru FMF, a scos fotbalul feminin din anonimat și a editat cărți despre istoria fotbalului.

”Aș vrea să îi mulțumesc lui Leonid Oleinicenco pentru că a avut și are încredere în mine. Tot ce realizăm noi, ca departament de comunicare la FMF, se datorează lui. Și desigur mulțumesc colegilor, care sunt mereu alături și își fac munca profesionist și onest.”

Este autor al 3 cărți:
”Povestea unui vis de vară” (2007)
”Jurnalismul sportiv. Apariția și evoluția presei sportive din Moldova” (2014)
”Cu cărțile pe masă. Autobiografia lui Igor Dobrovolski” (2020)

Coautor al cărților ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc” (2020), ”FMF30” (2021), a anuarelor sportive și a programelor de meci ale echipelor naționale.

Este licențiat în jurnalism și științe ale comunicării, are masteratul făcut la USEFS și diplomă de comunicare strategică de la UEFA, dar și de la Academia FMF. Pe lângă toate mai deține și licență de antrenor, categoria C UEFA.

Sandu Grecu este căsătorit și are 2 copii.

”Viața de jurnalist sportiv este una dinamică și imprevizibilă, cu urcușuri și coborâșuri, la fel ca și cariera unui sportiv. Diferența este că sportivii vin și pleacă, iar jurnaliștii rămân. Nu am să uit niciodată prima deplasare, în Malta cu Națională, după o invitație a lui Pavel Cebanu. Pot să spun că anume el a jucat un rol important în parcursul meu din fotbal, chiar dacă în toți acești ani ne-am mai și certat, eu l-am criticat, el s-a supărat și invers. Îi sunt recunoscător lui Pavel Cebanu pentru tot. La fel și prietenilor, care au fost alături în ”semimaratonul meu”, cum ar fi scris Ioan Chirilă, om de la care m-am inspirat mereu și datorită căruia am scris cele câteva cărți. Vreau multora să le mulțumesc și o voi face, cu siguranță, personal. Dar, chiar dacă am trăit mereu în sport, zi de zi, an de an, Familia este cel mai important lucru din viața mea”, a declarat la final Sandu Grecu.