Editorial de Ion Robu:
Site-ul Federației Moldovenești de Tenis de Masă a dormit, vorbind la figurat, metaforic, liniștit, mulțumit de sine în ajunul Campionatului European la tenis de masă din anul curent (Linz, Austria, 15-20 octombrie) și pe parcursul desfășurării lui. Nu a publicat nici o știre despre componența echipei moldave, despre rezultatele evoluării membrilor ei. Chiar absolut nimic. Somn dulce în continuare d-le președinte Ion Sarandi! V-ați remarcat negativ la campionatul național de la Avdarma prin nerespect față de statul în care trăiți, imnul lui, iar acum ați făcut-o încă odată lată, demonstrînd că vi-i în cot de multe lucruri obligatorii în activitatea unei organizații pe care ați dorit să o conduceți. Nu știu pînă cînd, dar cu o asemenea atitudine, sincer cred că nu o să fie de lungă durată și în umila mea opinie există toate premizele în contextul respectiv, dacă nu vor interveni schimbări în comportamentul, atitudinea D-voastră.
În fine, afirmația făcută este o chestiune de viitor și, sper, adevărul va triumfa. Acum să consemnăm succint noua filă scrisă în istoria tenisulul moldovenesc de monomanul convins Vladislav Ursu, omul, sportivul care s-a consacrat în exclusivitate unui domeniu de activitate ,demonstrînd că a avut dreptate în alegerea făcută, iar la Linz a scris cu majuscule o nouă filă în istoria disciplinei sportive căreia s-a consacrat totalmente. El a devenit primul jucător moldovean care și-a adjudecat o medalie la Campionatele Europene de seniori. A realizat performanța împreună cu austriacul Maciej Kolodziejczyk la proba dublu mixt. Vă prezentăm statistic calea parcursă în Austria spre podiumul de premiere.
În meciul inaugural ei au promovat cu destule emoții în faza următoare, cu un scor la limită (3-2). Adversarii lor, croații Ivor Ban și Leon Benko au luptat cu dîrzenie pe toată durata partidei, care are următoarea configurație pe seturi:8-11,11-3,11-5,8-11,11-2). Același scor strîns (3-2) a fost consemnat și în partida următoare disputată cu belgienii Martin Alegro-Adrien Rassenfosse în care au fost conduși cu 2-0 după primele două seturi (11-8,11-9), dar și-au revenit în continuare și au smuls victoria (11-5,11-6,11-5).
Cu același scor (3-2) Vladislav și Maciej i-au întrecut în șaisprezecimile de finală pe Tomislav Pucar (Croația) și Darko Jorgic Slovenia). Tensiunea nervoasă este redată mai mult decît convingător în rezultatele finale ale seturilor dintre care primele două s-au încheiat în prelungiri (12-10, 12-10, 9-11, 3-11, 11-7). Două seturi (al doilea și al treilea) cu prelungiri(16-14, 12-10) au fost fixate și în următorul meci după care cîștigătorii își asigurau medaliile de bronz. Parteneri de întrecere au fost slovenii Peter Hribar și Deni Kozul. În primul set a fost înregistrată, dea semenea, o diferență minimă de doar două puncte (11-9). Scor general final victorios 3-0, dar cîtă presiune a fost pe Vladislav și Maciej, care anterior au mai fost medaliați cu bronz la Europenele de juniori și se cunosc, simt dintr-o simplă privire.
Gestul care arată încă odată în plus slăbiciunea Federeației noastre de profil, al antrenorilior care au asistat sportivii la campionat, Elena Mocrousov, Vladimir Semipeadnîi (Esmunt). Sau poate greșesc și mai precis ar fi să spun nerespectul lor față de Republica Moldova de la care doresc doar bani. Vladislav Ursu a concurat într-un tricou fără emblema statală MDA. A fost o dorință, un moft al lui sau președintele Ion Sarandi nu a avut posibilitate financiară pentru a-i echipa corespunzător pe toți membrii lotului? Este o întrebare la care aștept, totuși,răspuns după ce la prima întrebare referitoare la obligativitatea intonarii imnului la campionatul național din anul curent de la Avdarma Federația tace, iar Sergiu Gurin, responsabilul de sport la Ministerul Educației și Culturii este pe ducă după toate ”isprăvile” făcute.
(Detalii despre evoluțiile celorlalți membri ai echipei naționale – în cartea în curs de apariție).