Guvernul britanic a anunțat că începând cu luna iunie a anului viitor vânzarea țigărilor electronice de unică folosință va deveni ilegală. Executivul de la Londra a declarat că această măsură, anunțată pentru prima dată în ianuarie 2024 de guvernul anterior, dar care nu a fost adoptată înainte de alegerile generale din 4 iulie, este menită să prevină deteriorarea mediului și să protejeze sănătatea copiilor.
Guvernul a declarat că a lucrat îndeaproape cu națiunile descentralizate la introducerea interdicției și că acestea vor „alinia datele de intrare în vigoare”, Țara Galilor confirmând deja că va urma exemplul, relatează BBC News.
Liderii industriei vaping-ului au avertizat că această măsură ar putea alimenta o creștere a vânzărilor ilegale de produse.
Țigările electronice de unică folosință sunt dificil de reciclat și ajung de obicei la groapa de gunoi, unde bateriile lor pot scurge în mediu deșeuri nocive precum acidul de baterie, litiul și mercurul, a declarat guvernul.
Bateriile aruncate în deșeurile menajere provoacă, de asemenea, sute de incendii în camioanele de gunoi și în centrele de procesare a deșeurilor în fiecare an.
Ministerul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) estimează că aproape cinci milioane de țigări electronice de unică folosință au fost aruncate la gunoi sau în deșeurile generale în fiecare săptămână anul trecut, o creștere de aproape patru ori față de anul precedent.
În 2022, au fost aruncate țigări electronice care conțineau un total de peste 40 de tone de litiu, suficient pentru a alimenta 5 000 de vehicule electrice, a declarat acesta.
Guvernul anterior a declarat că vaporii de unică folosință au fost un „motor cheie” în spatele unei creșteri a vapingului în rândul tinerilor
Ministrul economiei circulare al Defra, Mary Creagh, al cărui rol se concentrează pe reducerea deșeurilor în economie, a declarat că țigările electronice de unică folosință sunt „extrem de risipitoare și afectează orașele noastre”.
„Acesta este motivul pentru care interzicem vapoarele de unică folosință pentru a pune capăt culturii de aruncare a acestei națiuni”, a spus ea. „Acesta este primul pas pe drumul către o economie circulară, în care folosim resursele pentru mai mult timp, reducem deșeurile, accelerăm calea către zero net carbon și creăm mii de locuri de muncă în întreaga țară.”
Este deja ilegal să se vândă orice dispozitiv de vaping persoanelor sub 18 ani, dar dispozitivele de unică folosință – adesea vândute în ambalaje mai mici și mai colorate decât cele reîncărcabile – sunt „un factor-cheie în spatele creșterii alarmante a consumului de vaping în rândul tinerilor”, a declarat guvernul anterior atunci când și-a prezentat primul plan.
Vapingul este mult mai puțin nociv decât fumatul, dar nu există de suficient timp pentru ca riscurile sale pe termen lung să fie cunoscute, potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS).
Cifrele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) arată că 5,1 milioane de persoane cu vârsta de 16 ani sau mai mult din Marea Britanie – aproximativ una din 10 – utilizează țigări electronice. ONS a constatat că rata de folosire a țigărilor electronice a fost cea mai ridicată în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, cu 15,8 %.
Efecte colaterale
Ministrul Sănătății Publice, Andrew Gwynne, a declarat că articolele de unică folosință au devenit „produsul ales de majoritatea copiilor care vapează astăzi”, iar interzicerea lor ar „reduce atractivitatea țigărilor electronice pentru copii și le-ar ține departe de mâinile tinerilor vulnerabili”.
Dar John Dunne, directorul general al Asociației Industriei de Vaping din Regatul Unit, a declarat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că o interdicție ar „alimenta” vânzările ilegale.
„Avem deja o piață neagră a produselor de vaping pe care autoritățile nu o pot urmări, așa că acum acest lucru va fi aruncat chiar în poala lor”, a spus el.
El a declarat că asociația a solicitat guvernului să introducă alternativ un sistem de licențiere pentru comercianții cu amănuntul și distribuitorii de produse, „care va include lucruri precum procese obligatorii de verificare a vârstei”.
Guvernul intenționează să introducă o legislație care să interzică vânzarea de țigpri electronice de unică folosință de la 1 iunie 2025, acordând comercianților cu amănuntul timp pentru a-și vinde stocurile rămase.
Executivele Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord au anunțat anterior intenția de a introduce interdicții similare, iar guvernul britanic a declarat că colaborează cu acestea pentru a alinia datele la care interdicțiile intră în vigoare.
Viceprim-ministrul galez Huw Irranca-Daviess a declarat că interdicția va proteja „comunitățile noastre, viața sălbatică și ecosistemele pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de ele”. El a declarat că introducerea interdicțiilor la aceeași dată în toate națiunile ar permite „niveluri ridicate de conformitate și o abordare consecventă a aplicării legii în Regatul Unit”.
Măsura este separată de planurile guvernului de a pune capăt fumatului prin interzicerea vânzării de țigări pentru toți cei născuți după ianuarie 2009.
Ministrul Sănătății, Wes Streeting, a declarat luni că un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acestei interdicții va fi introdus în parlament înainte de Crăciun.
Ca răspuns la anunțul inițial privind interzicerea țigărilor electronice de unică folosință în ianuarie, Asociația Industriei de Vaping din Regatul Unit a declarat că acestea au ajutat „milioane de adulți să renunțe și să nu mai fumeze” și că planul ar pune copiii în pericol prin „stimularea pieței negre”.